Het coronavirus en golf in Nederland

De uitbraak van het nieuwe coronavirus leidt tot veel vragen, ook bij golfclubs, -banen en golfers. In deze nieuwsbrief beantwoorden wij vragen over het coronavirus en de gevolgen voor de golfsport in Nederland.

De NGF houdt de situatie vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), NOC*NSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De zorgen rondom het virus leiden tot nu toe alleen tot het terugtrekken van Nederlandse topamateurs uit een aantal buitenlandse toernooien. Dit gebeurt met name op basis van reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Op dit moment is er nog geen reden om andere maatregelen te nemen, maar de situatie kan snel veranderen. Mochten er vanuit de overheid adviezen komen of maatregelen worden opgelegd die de golfsport in Nederland raken, dan volgt de NGF deze maatregelen en aanwijzingen en zullen wij hierover berichten.

Om goed voorbereid te zijn op veranderingen heeft de NGF een protocol opgesteld voor verschillende scenario’s. Het protocol omvat alle mogelijke golfactiviteiten in 2020. Denk hierbij aan de nationale trainingen en wedstrijden, de NGF Competitie, de toernooien van de Ladies European Tour en Challenge Tour en alle mogelijke NGF-bijeenkomsten (cursussen, symposia, alv’s). Adviezen van het RIVM kunnen ook gevolgen hebben voor clubwedstrijden en -bijeenkomsten.

Vanaf volgende week zal de NGF berichten over bijeenkomsten en activiteiten die op korte termijn plaatsvinden. Naar verwachting volgt er in de periode daarna een wekelijkse communicatie-update voor golfclubs.

Op dit moment is er nog geen reden voor maatregelen, maar wijzen we wel op de onderstaande adviezen van het RIVM. Het verdient aanbeveling dat golfclubs deze adviezen onder de aandacht brengen van hun leden.

Adviezen van het RIVM

Indien er sprake is van een actieve besmetting op jouw vereniging, neem dan contact op met de nationale corona-infolijn (0800-1351). Breng ook de NGF op de hoogte (030-242 63 70).

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Als aanvulling op het advies van het RIVM adviseert de NGF de komende periode het handenschudden te vermijden. Dat geldt in en om het clubhuis maar ook voor en na het spelen van een ronde. Het is ook belangrijk om een eigen waterfles te gebruiken. De NGF wijst verder op het volgende advies van het RIVM:

Heb je koorts (meer dan 38° Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) én ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest: 

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Van golfers met bovenstaande klachten wordt verwacht dat ze met de club afstemmen of het veilig is om een bezoek aan de golfbaan te brengen.

Meer informatie over het coronavirus lees je op de website van het RIVM

Het laatste nieuws over corona en de gevolgen voor golf is te vinden op de website van de NGF: www.ngf.nl